top of page

Co-creatie – samenwerken om een geweldig verhaal te maken 

  • Foto van schrijver: Isa Frijters
    Isa Frijters
  • 7 apr
  • 2 minuten om te lezen

Elke maand hebben we bij KOROKI een bijpraatmoment: even checken hoe iedereen erbij zit, wat er speelt en wat er op de planning staat. Maar we doen meer dan alleen vooruitkijken – we inspireren elkaar ook! Iedere maand brengt één van onze collega’s een trend mee die ons scherp houdt.  


En die delen we graag met jullie in onze TrendTalk. Deze maand: Co-creatie – samenwerken voor een geweldig verhaal. Collega Ilse dook in de wereld van co-creatie en vroeg zich af: wat is het eigenlijk? En wat betekent dit voor ons? 


Van begin tot eind: samen de schouders eronder 

Co-creatie is geen wollig buzzword, maar de sleutel tot het maken van verhalen die écht impact maken. In plaats van de klassieke manier waarbij één partij alles bepaalt, draait co-creatie om samenwerken, ideeën delen en samen iets moois neerzetten. Het is flexibel, dynamisch en – het allerbeste – samen kom je tot iets veel beters dan wat je alleen had kunnen bedenken. Het is niet langer "ik vertel, jij luistert." Nee, het is "we doen dit samen, van begin tot eind!" 


Wie doet er mee? 

Co-creatie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de betrokkenen en de manier waarop je het aanpakt. We zetten de vier bekendste vormen op een rij: 


Crowdsourcing: Iedereen mag aanhaken, maar de initiatiefnemer houdt de touwtjes in handen. Denk aan een merk dat zijn fans vraagt om ideeën voor een nieuw product — input is welkom, maar de eindbeslissing ligt bij de organisatie.


Gemeenschap: Open voor iedereen én gedeeld eigenaarschap. Een mooi voorbeeld: een wijk vergroenen, waar bewoners, ondernemers en de gemeente samen plannen maken én uitvoeren.


Coalities: Hier werk je met een zorgvuldig samengestelde groep. Bijvoorbeeld in de zorg: patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en onderwijsinstellingen trekken samen op voor betere oplossingen.

 

Experts: Een geselecteerde club van kenners bundelt hun brainpower. De uitkomst? Rijke inzichten, maar het eigendom blijft bij de initiatiefnemer.


Wat betekent dit voor ons werk? 

In communicatie gaat het niet alleen om zenden – bij KOROKI denken we niet voor de klant, maar met de klant. Co-creatie zorgt ervoor dat we samen met onze opdrachtgevers een veel beter verhaal maken, waarbij iedereen zich gehoord voelt.  


Wat co-creatie voor ons extra bijzonder maakt? Het stelt ons in staat om samen te werken aan de grote vraagstukken van vandaag, zoals de overgang naar een duurzame en inclusieve economie. En geloof ons, co-creatie is hard nodig om deze transitie sneller te laten verlopen – en wij staan te popelen om hieraan bij te dragen! 


Hoe spelen we hierop in? 

We kunnen nu al inzetten op de kracht van co-creatie, zowel in onze interne strategie als in onze externe stakeholdercommunicatie. Bij KOROKI is er ruimte voor co-creatie, zowel binnen ons team als met onze klanten. Dit maakt ons bureau anders – het is geen overname van ideeën, maar een actieve samenwerking waarbij de opdrachtgever altijd betrokken blijft. 


Als bureau willen we niet de baas zijn, maar de partner die naast je staat, samen richting het beste resultaat. De koffie staat klaar – laten we samen iets moois maken! 

Comments


bottom of page