top of page

Waarom je communicatie-impact meten een must is (en hoe je dat slim aanpakt)

20 februari 2025


Als communicatieadviseurs weten we dat ons werk écht impact heeft. Maar hoe maak je die impact zichtbaar? En hoe deel je dit met collega’s of opdrachtgevers? Dat is vaak best een uitdaging. Toch is het hoog tijd om hier werk van te maken. In veel gevallen is de waarde van communicatie namelijk niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, je collega’s of je opdrachtgevers (en dat leidt bijvoorbeeld tot dit soort besluiten). Gelukkig biedt de technologische vooruitgang, met name AI, nieuwe kansen om je communicatie-impact niet alleen zichtbaar te maken, maar ook de kwaliteit van je werk te verbeteren. Waar we vroeger afhankelijk waren van rapportages achteraf, kunnen we nu de impact van onze communicatieacties in realtime meten en bijsturen. 


Waarom is het belangrijk om je impact zichtbaar te maken? 

Het meten van impact is belangrijk om twee redenen: 

  1. De kwaliteit van je communicatie verbeteren: Je kunt inzichtelijk maken hoe je communicatie-acties bijdragen aan de organisatiedoelen. En daarmee sneller en effectiever strategische keuzes maken. Want in plaats van af te gaan op gevoel of aannames, kun je nu precies zien wat werkt en bijsturen waar nodig.  

  2. Je toegevoegde waarde onderstrepen: Communicatie is vaak een ondergeschoven kindje. Het is vaak het eerste wat wegvalt als er keuzes gemaakt moeten worden, terwijl het dan juist zo belangrijk is. Het zichtbaar maken van je impact en dus je toegevoegde waarde – vooral richting opdrachtgevers en collega’s – is dan een onmisbare stap.  

 

Hoe pak je dat aan? 

Bij het meten van impact beginnen we altijd met de juiste vragen: 

  • Wat willen we bereiken? Is het merkbekendheid, gedragsverandering of engagement? Dit vormt het uitgangspunt. 

  • Wat zijn onze KPI’s? Bereik, conversie, sentiment… Weet wat je meet en waarom. 

  • Welke meetmethoden gebruiken we? Natuurlijk kijken we naar cijfers, maar impact is vaak niet zo zwart-wit. Daarom nemen we ook kwalitatieve inzichten mee: gesprekken, evaluaties en sentimentanalyses. 

  • Hoe trekken we conclusies? Data zonder interpretatie zijn nutteloos. De juiste interpretatie maakt de data pas waardevol. Belangrijk hierbij: zorgvuldigheid en nuance! 

 

Blijven bijsturen 

Communicatie is altijd in ontwikkeling. Het realtime meten van impact biedt ons als communicatieadviseurs de mogelijkheid om continu bij te sturen. We leren van de data die we verzamelen, waardoor we onze aanpak voortdurend kunnen verbeteren. In plaats van te wachten op eindrapporten, kunnen we direct ingrijpen en onze strategie aanpassen.  


Het meetbaar maken van communicatie-impact staat in ieder geval hoog op de KOROKI agenda. In het werk voor onze opdrachtgevers, maar ook in het werk voor onszelf. Wat daarnaast belangrijk is: we blijven alert op de nieuwste innovaties. Er gebeurt ontzettend veel en dat biedt talloze kansen om steeds beter inzichtelijk te maken welk verschil we maken. 

 

Gezien online 

AI-tools zoals Brand24 of Hootsuite (no spon 😉) laten je direct zien welk effect je communicatie heeft op het publieke sentiment. Met dashboards kun je op elk moment inzicht krijgen in je bereik, zodat je je strategie kunt bijsturen op basis van actuele data. Zie bijvoorbeeld het interne communicatiedashboard van de communicatiecollega’s van Orange Otters. Dit maakt communicatie dynamischer en relevanter. 


KOROKI’s quick wins voor betere meetbaarheid 

Quick win 1: Werk met SMART-doelen 

Als je dat nog niet deed: werk met SMART-doelen. Dit helpt je om specifiek en meetbaar te zijn, zodat je kunt beoordelen of je op koers ligt. 

Quick win 2: Maak meten onderdeel van je dagelijkse werk 

Het is geen extra stap, maar een integraal onderdeel van je proces. Zet het ook op de agenda bij je collega’s! 

Quick win 3: Combineer cijfers met verhalen 

Data vertellen een deel van het verhaal, maar zeker niet het hele. Door kwalitatieve inzichten toe te voegen kun je er pas echt betekenis aan geven.  

Quick win 4: Wees transparant over de resultaten 

Deel bevindingen met collega’s, opdrachtgevers en stakeholders. Ga het gesprek aan en leer van de feedback om te verbeteren. 

Comments


bottom of page